Cold brew ijsthee

Geplaatst door Darren Henwood op

Cold brew ijsthee maken is echt super simpel en heerlijk verfrissend met het warme weer.

  • Neem eerst 5 tot 10 gram van een goede kwaliteit losse thee en doe deze in een fles of karaf.

Groene thee is heerlijk licht en heeft vaak een zoetige smaak waardoor er eerder richting de 7,5 gram tot 10 gram nodig zal zijn, zwarte thee is vaak wat dieper en sterker van smaak waardoor 5 gram al genoeg kan zijn voor sommige mensen.

  • Vervolgens is er 1 Liter water nodig in de fles of karaf (niet warmer dan kamertemperatuur).

Mineraal water, kraanwater, gefilterd water, etc. Het maakt in principe niet uit wat voor water u gebruikt, zolang het maar water is dat je lekker vindt om te drinken en het geen prik bevat omdat de koolzuur een negatief effect kan hebben op de smaak van de thee.

  • Als laatste stap moet de fles of karaf in de koelkast voor minimaal 8 uur.

De ijsthee in dit recept is cold brew ijsthee en dat is vaak een langzamer proces maar bied daarvoor in ruil wat voordelen. Zo is de tijd die je actief bezig bent met de ijsthee maken korter, heb je geen ijsklontjes nodig, trek je minder bittere componenten uit de theeblaadjes en kan je het recept gemakkelijk opschalen.
De tijd die de thee trekt verschilt per thee en persoonlijke smaak maar tussen de 8 en 16 uur is meestal wel goed, langer kan maar korter levert over het algemeen te weinig smaak op.

Na het trekken kan de liefhebber van zoet er wat suiker aan toevoegen maar dan raden we aan om ook wat zuurs toe te voegen zoals citroen- of limoensap om de smaak in balans te krijgen.
Ook kan munt een heerlijke toevoeging zijn.

De ijsthee is in de koelkast zo’n 3 à 4 dagen goed maar ik betwijfel dat het zo lang duurt om op te maken.

0 reacties

Laat een reactie achter