Yixing theepotten

Yixing theepotten zijn gemaakt van yixing klei wat dusdanig behandeld wordt dat het poreus blijft na het bakken.

Er wordt gezegd dat de theepotten bedoeld zijn voor 1 soort thee zodat de poreuze klei de aroma's van de theesoort vasthoud. Door de eigenschap van de klei krijgt de theepot na enige tijd als het ware een eigen leven en geeft het de thee nieuwe smaken mee ofwel en beetje van zijn eigen persoonlijkheid, er wordt gezegd dat na jaren van gebruik de theepot zelfs alleen heet water tot thee kan veranderen.

Het is natuurlijk niet verplicht om 1 soort thee te gebruiken bij een yixing theepot en het zou zonde zijn als u de theepot daardoor maar een paar keer per jaar gebruikt. U kunt wat ons en meerdere theeliefhebbers betreft gerust meerdere theesoorten gebruiken bij een yixing theepot, wel raden we af om groene, witte en gele thee te zetten in een yixing theepot. Yixing theepotten kunnen door hun goede warmte-isolatie de theesmaak verpesten van lichtere theesoorten en ook door de poreuze eigenschappen van de theepot kunnen bij lichte theesoorten subtiele nuances verloren gaan, het zou als u de juiste temperatuur gebruikt heel lang kunnen duren voordat dit effect stopt.

Er is aan de andere kant ook weer wat te zeggen voor het gebruik van maar 1 soort thee in een yixing theepot. Dat is dat over tijd de theepot natuurlijk extra karakter en smaken afgeeft aan de thee die u zet, als u een bepaalde theesoort veel drinkt en de theepot dus ook regelmatig gebruikt kan het fijn zijn om de smaakbeleving van die theesoort te vergroten/veranderen.

Yixing theepotten hebben een behandeling nodig voor het eerste gebruik. Dit bestaat uit een eerste reiniging en eventueel het weken met thee. Doordat de thee poreus en ongeglazuurd is kan de theepot nog stof en onreinheden bevatten, het is dus belangrijk dat de theepot eerst gereinigd wordt. Het reinigen van de theepot kan simpelweg gedaan worden door in een ruime pan een gevouwen theedoek te leggen, de pan te vullen met koud water, vervolgens de theepot en deksel apart van elkaar in de pan op de theedoek te zetten en het aan de kook te brengen. Als het water kookt zet u de pit op laag en laat u het voor 60 minuten zachtjes borrelen, haal de theepot en deksel vervolgens uit het water en laat deze aan de lucht drogen.

Het weken van de theepot is super simpel en is in principe niet nodig maar kan het voordeel met zich meebrengen dat de theepot in het begin de thee niet erg zal beïnvloeden. Wij vinden zelf dat het leuker is om de theepot op een natuurlijke wijze smaken op te laten nemen maar het kan, mist u het goed doet, geen kwaad om de theepot te weken. voor het weken van de theepot neemt u een klein beetje theebladeren en zet u thee met de theepot, u laat dit vervolgend 8 tot 16 uur in de theepot staan en spoelt daarna de theepot met koud water. De hoeveelheid theebladeren is minder dan u normaal zou gebruiken omdat u bij zo een lange brouwperiode bittere stoffen uit de thee kunt halen en deze wilt u natuurlijk niet in de theepot hebben. U kunt deze methode meerdere keren doen voor het eerste echte gebruik van de theepot maar meer dan 3 keer geeft geen toegevoegde waarde meer.