Hoe gezond is thee ?

Geplaatst door Darren Henwood op

Thee wordt door veel mensen als gezond beschouwen maar tot in hoe ver klopt dat ? vandaag hoop ik daar meer duidelijkheid op te werpen.

Alle pure thee op zichzelf bevat weinig tot geen calorieën wat vanuit een dieet perspectief het een zeer goede manier is om vocht binnen te krijgen (mits er geen suiker toegevoegd wordt).
Maar dat thee weinig calorieën bevat weet al heel veel mensen, wat niet iedereen weet is dat thee ook antioxidanten kan bevatten, groene thee meer dan zwarte thee en kruidenthee lang niet altijd. Zijn die antioxidanten dan wel zo goed voor je ? het korte antwoord is: ja, het lange antwoord: dat verschilt per persoon.

Sommige mensen krijgen te weinig antioxidanten binnen en moeten hiervoor meer groenten en fruit eten terwijl andere mensen er juist te veel van binnen krijgen en het kan voor hun schadelijk zijn.
Antioxidanten zijn schadelijk ? ja, antioxidanten kunnen schadelijk zijn en problemen veroorzaken maar dat zal niet zomaar gebeuren.
Wat doen antioxidanten ? antioxidanten reageren in je lichaam met vrije radicalen ( oxidatieve stoffen die graag reageren met lichaamsprocessen, eiwitten en meer waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan in je lichaam) nu zijn vrije radicalen niet perse slecht omdat ze ook gevaarlijke stoffen kunnen aanvallen of kunnen helpen in het opruimen van afvalstoffen. 

Dus antioxidanten zijn nodig om ervoor te zorgen dat ons lichaam niet te veel vrije radicalen heeft op de verkeerde plekken maar te veel antioxidanten kan de processen die vrije radicalen nodig hebben verstoren wat slecht is voor je lichaam. Er moet dus een balans zijn van vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam en dat kan bewerkstelligd worden door een gevarieerd dieet te hebben met veel vers groenten en fruit maar natuurlijk ook wat heerlijk thee (zonder suiker voor een extra gezond effect). Voor antioxidant supplementen raad ik aan om dit eerst te besproken met een deskundige om te kijken of het wel nodig is.


0 reacties

Laat een reactie achter